Vad är Öltorget till för?
Syftet med sidorna är att ge så mycket information som möjligt för att kunna göra bästa möjliga val av öl när man handlar på Systembolaget. Denna information består av bilder, flasktext, länkar, betyg från andra användare och annan information som kan vara till nytta (dock inte pris). Man kan även läsa de omdöme som medlemmar i Expertpanelen skrivit in, och i de flesta fall har de även skrivit förslag på vilken öltyp det tillhör, vad ölet passar till, samt närmast liknande öl.

När man har provat en öl gäller det att komma ihåg om det var något att köpa fler gånger eller inte. Rutinerade ölprovare för givetvis anteckningar om alla avsmakade öl, men de flesta öldrickare gör det inte, och glömmer efter ett tag vad man tyckte om en öl. Därför kan man här skriva in sitt omdöme och sätta ett betyg på varje öl för att senare gå tillbaka och friska upp minnet. Med hjälp av dessa betyg hjälper man också andra besökare att se vilka öl som är goda eller inte. Slutligen används betygen också för att räkna ut vilka öl man borde gilla. Funktionen kallas Beräknade Favoriter och blir tillgänglig så fort man lagt in minst ett betyg. Ju fler inlagda betyg desto bättre blir beräkningarna. Läs mer här »

Vänstermenyn

Expertpanelen: Lista på alla expertmedlemmar. Alla öl: Listar alla öl som för närvarande finns på Systembolaget. För att lista alla öl som finns i databasen, dvs även utgångna sedan 1998, kan man trycka på Sök-knappen på Sök Öl utan att skriva något i rutan. Ett annat sätt är genom Eget Urval och markera att visa även utgångna. Där har man möjlighet att styra visningen bättre än på Sök funktionen.

Alla Bryggerier: Listar all bryggerier som har någon öl på Systembolaget just nu. Strecken på högerkanten visar antalet öl. Sorteringen av bryggerier är efter land eftersom man oftast vet vilket land bryggeriet ligger i, men inte alltid hur det stavas. Många bryggerier har ett flertal benämningar där ordet Bryggeri på olika språk ibland ingår och ibland inte. Därav sorteringen efter land. Den som trots det vill ha en alfabetisk sortering kan trycka på Sök-knappen på Sök Bryggeri utan att skriva något i rutan. Då visas dock alla bryggerier i hela databasen, dvs även de vars öl har utgått.

Öltoppen: Består dels av Topp 10 på startsidan och dels hela listan. På Topp 10 visas även ölens positionsändring efter senaste inmatningen som påverkade Topp 10. Ny betyder här att den är ny i Topp 10-gruppen. Hela listan baseras på samtliga medlemmars inmatade betyg.

Eget Urval: Här kan man kryssa i ett antal olika kriterier och villkor för att skapa en lista som på bästa sätt visar en samling öl. Vissa av rutorna är bara möjliga att kryssa i om man är medlem och inloggad.

Prislistan: Ger möjlighet att lista öl ur de grupper som Systembolaget valt att dela upp ölen i. Kan vara bra att använda av de som söker öl ur en särskild grupp och brukar använda Systembolagets pappersprislista för att leta öl. I listan visas även de graderingsklockor för Beska, Fyllighet och Sötma för de som använder sig av dessa för att välja öl. Även alkoholhalten visas här med graderingsklocka för att ge en snabb bild av om den är hög eller låg. Exakt visning är överflödig och finns annars på länken med varunumret.

Förändringar i Prislistan: Fylls på varje månadsskifte med de ändringar som Systembolaget gjort i sitt sortiment.

Ölets Historia: En samling artiklar om särskilda tidsperioder i Ölets historia. Mer information finns på sidorna. Klippt från gamla hemsidan.


Vem driver Öltorget?
Öltorget drivs helt ideellt utan några som helst kommersiella intressen, utan enbart för att främja god ölkultur. Jag som skapat sidorna och kontinuerligt uppdaterar dem heter Nils Pistora. Före Öltorget hade jag en hemsida som hette Nisses Ölsidor och den finns kvar här som en historisk återblick. Där finns även mer att läsa om mig om någon önskar. Nisses Ölsidor kom till 1997 efter ca 1½ års arbete. Den första versionen av denna har jag också lagt ut här för att visa hur utvecklingen gått framåt. Efter några år började uppdateringsmetoden som jag använde till Ölsidorna kännas primitiv och fler funktioner blev önskvärda som t ex allmän betygsinmatning och egna urval. Därför inhyrdes i slutet av år 2000 plats på ett riktigt webhotell med möjlighet till CGI-script, ASP och databashantering. Namnet oltorget.nu registrerades och arbetet började. Nästan 3 år senare blev det klart och nu är det upp till er att fylla det med betyg och omdöme. Givetvis avstannar inte arbetet, utan fortsätter nu med uppdateringar, fler bilder, förbättringar och nya funktioner. På senare tid lite mindre intensivt pga familj, hus och andra fritidsintressen. Nya öl läggs dock in varje månad utan undantag.

info@oltorget.nu