VÄLKOMMEN

Det här är är tänkt att vara ett komplement till Systembolagets prislista och ska innehålla sådant som man inte hittar där. Lite info om varje öl och bryggeri, eventuella länkar till sidor om dem på Internet samt en enkel betygsättning av varje öl. Här finns inte priser, doft- och smakbedömningar eller alkoholhalt. Detta finns redan på Systembolagets hemsidor och genom att klicka på varunumret för respektive öl får man upp deras sida om just den ölen.

Än så länge finns det nästan inget att läsa om varken öl eller bryggerier, men med tiden kommer det att fyllas på mer och mer. Informationen hämtar jag från några olika böcker om öl, bryggeriernas hemsidor, Systembolagets Varunytt och den text som står på flaskorna.

De betyg i form av stjärnor som står efter nästan varje öl är ett försök att gradera ölen med avseende på smak, kvalitet och ställning inom ölvärlden. Graderingen har jag till största delen gjort efter mina egna bedömningar, men jag har hela tiden sneglat på de riktiga ölexperternas utlåtande. I vissa fall har jag gått efter deras bedömning för att ge ölen rättvisa. Det gäller särskilt såna öl som inte faller mig i smaken, men ändå räknas till ölvärldens klassiker. Några exempel på det är Liberty Ale och Liefmans Goudenband. Saknas det betyg så har jag själv inte provat den ölen ännu.

Förklaringar

Underkänd. Rekommenderas inte.
Godkänd. Den stora skara öl som är drickbara men inte lämnar något särskilt intryck.
God. De öl som man gärna köper hem fler gånger och vågar rekommendera till andra
Klassiker. Tillhör ölvärldens höjdare. Rekommenderas starkt.
Ingår i Systembolagets Beställningssortiment.
Regional artikel. Säljs bara inom vissa län i Sverige.
Det finns info skrivet om detta bryggeri. Klicka på namnet för att läsa det.
Det finns en eller flera länkar till sidor om detta bryggeri. Klicka på namnet för att se dem.
Klicka på denna bild för att öppna länken som eget fönster.

Tänk på att om ni vill skriva ut en sida så gör det genom att högerklicka med markören i det nedre högra fönstret och välj Skriv ut från menyn som kommer upp.

För den som vill länka till mina sidor går det bra att kopiera in skylten på sin egen sida.


Dessa sidor har besökts

gånger
Sidorna uppdaterades senast:
1998-01-17
Nils Pistora
nils.pistora@swipnet.se